Jah Division v rozhovore na reggae.sk

Napísal: ZetUZetA | dňa: 26-11-2006 | 1 853 x Zobrazené | Žiadny komentár | Vytvor PDF , Print , EMAIL

 

Kescho 24.11.2006 na akcií v Kúte urobil rozhovor s Ras Domčekom. Najpr som tento rozhovor chcel dať ako report na dotyčnú akciu, ale nakoniec som to urobil takto.

Jah Division je jedna z najstarších soundsystémov na Slovensku. Kedy vznikol? A ako?

Jah Division oficiálne vznikol v roku 1999. A je to prvý slovenský sounsystém. Predtým tu hrávali nejaký černosi reggae z CD. Na internátoch v mlynskej Doline, Alibaba chalan z Nigérie, U zeleného jaštera. To boli prvé akcie, ktoré som ja zažil ako mladý človek ešte. Vtedy sa mi začalo páčiť reggae. Vtedy som to začal vnímať intenzívnejšie. To boli roky okolo 1995. Potom som začal hrať z CD sám. V 1997 som mal prvú akciu v podniku na Žabotovej. Tunel Pub. Vo veľmi drsnej štvrti pod stanicou. Tam som mal vybavené nejaké hranie. Tam som si odbil svoju premiéru. Začalo ma to baviť a začal som hrávať z CD aj inde. V Dubnici nad Váhom, na Považí, tam bol podnik Goa. Čajovňa Goa. Tam som chodil hrávať často. Ja sa s Paľom (Allmighty Kefír) poznám už 20 rokov. Chodili sme spolu na základnú umeleckú školu, na výtvarný odbor. Boli sme stredoškoláci, počúvali sme punk a heavymetal. Takže sa s Paľom poznám veľmi dlho. Navzájom sme sa ovplyvňovali. Potom prišlo obdobie, že sme začali počúvať reggae. Ja viacej intenzívnejšie ako on, ale aj jeho to začalo baviť. Ja som chcel púšťať reggae. Aj Paľo chcel púšťať reggae, ale

aj niečo iné. Potom Paľo Čejka kúpil gramofóny lebo mal nejaké peniaze. Tak sme si povedali, že ako sounsystém budeme vystupovať my dvaja a budeme hrať reggae. Paľo si rieši aj niečo pomimo. Že hráva aj iné štýly. Ale keď vystupujeme pod hlavičkou Jah Division hrávame reggae. Väčšinou. Závisí to aj od toho, kde hráme… Niekedy hráme dub, keď je ne to priestor. Niekedy reggae, niekedy dancehall, keď je vhodný priestor na tancovanie. Takže Jah Division som ja a Kefír.

Viem, že spolupracuješ s raperkou Zet.U.Zet.A

Začala s nami spolupracovať nejako prirodzene. Na nejakom našom žúre za nami došla, či by nemohla dávať na mikrofón. Tak sme ju pustili, lebo sa nám páčila. Zistili sme, že to robí úplne dobre. Že je rytmická, že obstojne nakladá do tých dancehallových riddimov a že dokáže spievať aj do pomalých reggae vecí. Zistili sme, že Zuza býva v Karlovej Vsi, vlastne na tej istej zastávke. Keď sme cestovali nočákom, tak sme sa bavili o rôznych veciach . Myslím si, že má aj svoj názor. Chce robiť veci. Robí ich dobre. Začali sme ju brávať na naše akcie. Ja si ju vážim.

Od Zet.U.Zet.A. to nie je ďaleko k hip-hopu. Nejakí ľudia vyčítali, že na reggae.sk je veľa hip-hopu. Aký je tvoj vzťah k hip-hopu?

Nekupujem si veľa hip-hopových platní. Ale hip-hop mám rád. Ľúbi sa mi hip-hop, ktorý nejakým spôsobom súvisí s reggae, napríklad Fugees. Tí majú veľa reggae vo svojom repertoári. Na druhej strane mám rád aj raperov ktorí do svojej produkcie reggae nemiešajú, napr. starý dobrý Snoop DOGG. Je môj favorit. Vďaka nemu som sa dostal k funku zo 70´tych rokov a dosť dlho intenzívne počúval Georga Clintona, Parliament, Funkadelic…V podstate mám rád čiernu hudbu ako takú – hip-hop, dancehall, reggae, dub, funk, afrobeat. A kľudne aj R&B a soul. Niekedy mám na to náladu. Na Jamajke je soul a R&B ultra obľúbený hudobný štýl, vždy bol. Prvé soundsystémy hrali práve takéto kusy a dodnes sa to tam veľmi počúva.

Z tých oldschoolových vecí by som vždycky mal rád napr. Cypress Hill a takéto vychytávky. Mám rád Roots Manuwa z tých anglických. Čo je trošku aktuálnejšia vec. Aj slovenský hip-hop mám rád. Nie všetko, ale sú veci, ktoré ma oslovujú. Nie som fanatik, ale dosť slovenských hip-hopových vecí sa mi páči. Vždy som uznával Veca. Treba si ho vážiť, je jedným z tých čo to všetko začal, priekopníkom, ktorí ešte stále robia aktuálne záležitosti, treba preukázať rešpekt. AMO mám rád, lebo je to podľa mňa asi najviac dancehallový projekt na našej scéne, prvá doska Čistychova ma bavila. Miky Mora ma dokáže pobaviť, a také veci, ako ten prvý Amenov mixtejp si hocikedy rád vypočujem od začiatku do konca…

Spolupracuješ aj s Luciou Pelikantovou.

Podľa mňa je to jedno z najtalentovanejších dievčat, ktoré som v živote spoznal a som rád, že s naším sound systémovým gangom príležitostne selektovala pod krycím menom Miss Leopard, a dúfam, že keď to situácia dovolí, tak ešte aj bude. Naše dvere sú pre ňu vždy otvorené, Lucia je mimochodom aj autorom našej stránky www.jahdivision.com, ktorá je spravená citlivo, vtipne, pekne…

Chcem sa dostať k účinkovaniu soundsystémov na Slovensku. Máš prehľad? Jah Division, Roots & Culture,…

Partička z Nitry, boli BandaSKA. Teraz neviem ako to majú. Ja ich mám v pamäti ako BandaSKA. Ja som ich vždycky mal rád, rád som ich stretával na festivaloch, potom údajne v Košiciach je nejaká partička okolo Citróna, ktorý majú soundsystém. Zaregistroval som Respect Vibrations. Samozrejme v Trenčíne je DJ MESS (Ghetto Youth sound). Jeho by som vyzdvihol. On je dosť dancehallový priekopník. Nech ich je čím viac. Čím viac soundsystémov, tým lepšie pre ľudí a pre scénu. Som rád, že popularita reggae ako hudobného štýlu rastie. Je to celosvetový trend. Reggae zažíva revival. V súčasnosti. Aj v podobe dancehallu a jeho novších foriem. No a zahraničie? O ukrajinskej scéne nemám žiadnu vedomosť. Viem, že v Poľsku je scéna veľmi silná, silnejšia ako u nás. Teraz napr. vyšlo také CD, „Poľský ogeň“, ktorú ja veľmi rád počúvam. Je to výberovka poľských dancehallových interpretov. Poľskú scénu si ja veľmi vážim. V Rakúsku je veľmi silné reggae. Máme tam nadviazanú družbu. So soundsystémom Badfish z

Viedne. Veľmi si vážim Veterána Kodaka, ktorý je priekopník dancehallovej kultúry vo Viedni. Je to človek, ktorý to robí už vyše 25 rokov.

Vyhral si prvý slovenský clash.

Clash v Trenčíne bol pre mňa veľmi príjemný. A som rád, že som to vyhral. V Trenčíne to bol medzinárodný clash, v rámci toho že sa tam zúčastnilo pár DJ-ov z Čiech. A na to, že som ho vyhral som patrične hrdý, pretože to bola prvá takáto oficiálna súťaž na Slovensku. Všetky duely boli príjemné žúry. Ja som ich zažil tri, samozrejme, že som všetky tri vyhral. Zakaždým som mal iného súpera, bolo potrebné sa s tým vysporiadať a ľudia to aj patrične ocenili. Na všetky tri spomínam veľmi príjemne.

Spomínal si, že sa chystáte do Prahy na BAKKLE UP CLASH. O čo sa jedná?

Je to niečo iné ako clash v Trenčíne. Tak teda je to sound systémový clash, to znamená že nebojuje selektor proti selektorovi, ale celý sound vrátane DJa na mikrofón, MC – mastra of ceremony, operátora. Skrátka koľko gangstrov si na pódium privedieš toľko ich tam bude, na to sa práve teším, že to celé nebude len na mne, ale že s Kefírom a Zet.U.Zet.A, ktorá bude našim tromfom. Je to veľmi silná zbraň, na ktorú sme hrdí. Veľmi sa tam teším, keďže je to undergroundový clash, na ktorom nejde o prize money, ale čisto len o prestíž. Zúčastnia sa tam soundsystémy , ktoré ja veľmi rešpektujem… Budeme prezentovať osvedčenú, nebezpečnú a krutú ragga guerillu. Byť na mieste nášho súpera, už teraz by som sa v noci strhával zo sna v neblahej predtuche… Trochu sťažením situácie asi je, že los nám ako prvých protihráčov určil pražských BINGI DEM sound, a hrá sa v Prahe. Oni tam majú silné zázemie a je to sound s dlhou históriou a tradíciou… takže silný súper, aspoň to nebude nuda, ale krvavý masaker. Mne ide hlavne o to, aby som sa dobre vyžúroval v rámci toho súboja a pustil veci, ktoré mám rád a rád púšťam pre ľudí, aby Zuza presvedčila svojim freestylom. A v neposlednom čase, aby sme vyhrali, takže výsledok je už v rukách božích – so Jah seh.

Môžem spomenúť spoločný projekt, ktorý ste mali (Jah Division) s Roots and Culture.

To bolo pred necelými troma rokmi, keď bola možnosť hrať vo väčších kluboch v Bratislave. A absolvovali sme niekoľko spoločných projektov s Roots and Culture, ako si povedal, pod názvom Captain Morgen Brother. V rámci akcií sme radi pili Captain Morgen, čo je nejaký fake jamajského rumu. Ale často hrávame s Roots and Culture, to sú tie pravidelné mesačné akcie Mighty Vibez.

Hrávate v Kúte. Možno aj preto som si dal akciu práve sem.

V Kúte hrávame pravidelne raz do mesiaca, pokiaľ sa nestane nejaká výnimočná vec, ako dnes, keď sme tu už druhýkrát v novembri. Kút je pre mňa osobne veľmi priateľský priestor. Ja tu trávim veľa času a keď hrám v Kúte je to pre mňa, ako keby som púšťal platne na nejakom žúre doma u seba. Nie je to priestor veľmi na tancovanie, je to skôr miesto na príjemné posedenie. Mám rád, keď sa hrá aj v Subclube, kde je normálne parket a veľké repráky.

Čo patrí k tvojim obľúbeným veciam.

Celkovo ja mám tých obľúbených pesničiek strašný kopec. Lebo ja sa tou hudbou naozaj zaoberám. Mám rád kopec starých veci. Aj nové dancehallové. Aj veci, čo môžeš vidieť normálne aj na MTV. Z tých starších napr. Dennis Brown, Gregory Isaac. Mám rád aj Capletona. Anthony B sme s celým našim soundom , na služobnej ceste, videli aj naživo vo Viedni a boli to silné zážitky, kruté žúry…

Inak z takých čerstvejších spevákov na scéne mám veľmi rád nové hviezdy nu roots – Richie Spicea, Natura Black…A samozrejme Morgan Heritage sú mojou srdcovou záležitosťou, ich dosku Full Circle som pred časom počúval od rána do večera.

Čo si myslíš o celom „čičimanizme“. O homofóbií a podobne.

Každý vieme, čo je homofóbia. Je to intolerancia voči homosexuálom. Je populárna ja Jamajke. Sú to interné Jamajské záležitosti. Ja osobne sa nestotožňujem s touto módnou homofóbnou vlnou. Snažím sa to selektovať tak, že homofóbne vecičky ja nehrám. Poznám to pozadie, prečo je tá situácia taká na Jamajke ako je. Netvrdím, že to schvaľujem, ale rozumiem tomu, prečo sa tam veci vyhrotili do takýchto rozmerov. Súvisí to tam s chudobou, nízkou úrovňou vzdelania. Súvisí to aj s tým, že ľudia nemali peňazí na školy, tak chodili len v nedeľu do kostola. Nemôžeme sa diviť, že to tam dospelo do takých extrémov. Homosexualita je na Jamajke ešte stále zakázaná. Vrátim sa ku clashu. Prekvapil ma tam Anděl, keď použil túto zbraň s Kefírom, inak s mojim soundsystémovým kolegom. Použil slovo battyman, čo sa na Jamajke používa tiež na hanlivé oslovenie homosexuála. To, že označil Mr. Anděl Čejku za battyman považujem za mimoriadne trápne. To, že som nad ním vyhral vo finále som vzhľadom na tu urážku Čejku ako člena nášho soundu bral ako príjemnú satisfakciu.

Kde si kupuješ hudbu?

CD si nekupujem. Nemám na to prachy, aby som si kupoval aj CD, aj platne. Takže si kupujem iba média, ktoré môžem aj púšťať, to jest platne. Väčšinou objednávame z www.soundquake.com. To je nemecká firma, ktorá má v ponuke najnovšie jamajské veci, ako aj stariny, takže tam sa dá vybrať naozaj to, čo potrebuješ. Ďalej kupujem z americkej firmy www.reggaesource.com. Tam si objednávame niektoré veci, lebo tam je to lacnejšie o pár šupov.

zdroj: www.reggae.sk

 

Komentáre niesú pre tento článok povolené