Zet.U.Zet.A – žena za mikrofónom

Napísal: ZetUZetA | dňa: 23-11-2006 | 2 252 x Zobrazené | Žiadny komentár | Vytvor PDF , Print , EMAIL

 

Naspievala refrén skupine Rendezska ku klipu „Jak ho prežijem“. Má za sebou množstvo koncertov a freestyle battlov. Niečo cez rok vystupuje spolu s reggae soundsystémom – Jah Division Sound Systim. Zuzana sa tento rok zúčastnila aj na ArtAttack Freestyle Battle, kde si to v semifinálovom kole, slovne rozdala so Zverinom: a že zatlačím Ti ten Tvoj nos do hlavy! Záznam z tejto bitky nájdete tu a rozhovor po kliknutí…

Ahoj cicka :D Zuzi na úvod sa patrí povedať asi zopár teplých slov a preto poďme k veci. Takže kedy si sa začala Mcingu venovať serióznejšie ?
Ahoj cici mici :D
K rapu som sa dostala v roku 2001 a spôsob to bol taký trošku abnormálny. Kamoš mi zapískal pod oknom, či mu nenapíšm nejaké texty, nakoľko vedel, že počúvam rap a píšem básničky a tak.. Tak som mu napísala 4 veci a keď som mu ich dávala, tak sa ma spýtal: „A nechceš si to aj narapovať?“ a tak som začala rapovať :)
Zistila som, že rap je pre mňa pohodlnejšia forma sebarealizácie, ako graffiti, na ktorom som žila dovtedy.

Hip-hop je hudobný štýl a súčastne i subkultúra, no a rap je hlavne o textoch. Každý mc má vlastný štýl, odlišný spôsob prejavu, či rýmovania. A o tom je to majstrovstvo Mc-ingu. Priznavám sa, že slovenský hip-hop už intenzívnejšie nesledujem, tak kto je podľa Teba kvalitný slovenský Mc ?
Hip-hop sa nedá úplne definovať, ale dá sa povedať, že je to životný štýl/spôsob žitia, čiže subkultúra, ktorá sa skladá zo štyroch písaných elementov. Spadá tam rap, djing, breakedance a graffiti. Nepísaným elementom je aj humanbeat, či spúsob obliekania atď… To len na margo začiatku vety „Hip hop je hudobný štýl“..
A kto je podľa mňa kvalitný, slovenský MC? Vecko, Čistychov, Slipo, Dena, Bacil, Zverina, Supa (Moja reč), Rytmus, AD, Moe, Opak, Koko Šajs (H16)…. Je ich dosť. Každý vyhráva svojou jedinečnosťou.

Nedá mi to ! Možno si aj túto otázku čakala, ale musím ešte zabrdnúť do témy : „Hip-hop je hudobný štýl“. Niektorí si myslia, že hip-hopová komunita, je iba o bitches, reťaziach, žúrke, gandži, žebrák a chápeš. Rada si vypočujem, resp. prečítam Tvoj názor :)
Hip-hop je pre každého niečo iné. V podstate je to niečo, čo spája ľudí s podobnými záujmami.

To je odkaz pre všetkých, ktorí hip-hop šupli do jedného vreca:) Pre nezasvätených musím uviesť, že 4.11. si sa zúčastnila slovnej bitky na akcii BURN IT DOWN vol. 4 – a tento freestyle battle si vyhrala ! Headlinermi boli pražáci Supercroo (James Cole a Hugo Toxx), ktorý sú známy svojím nekompromisným prejavom, špecifickým zvukom a tvrdými textami, ale mne sa táto banda pozdáva. Rozprávaj a preháňaj ako bolo?
No ako bolo? Šla som na akciu s tým, že sa idem zabaviť. Lámala som pár ľudí, nech idú so mnou, napokon som vyrazila sama. Chcelo to zmenu, Bratislava ma už nudí. Myslela som, že bude dávať Tučko, alebo Strapo. Napokon to Tučko len moderoval a miesto Strapa tam bol nejaký Srabo. Niektorí MC boli žalostne zlí, no chalan, s ktorým som dávala vo finále bol fakt dobrý. Lúbilo sa mi, boli srandovné kolá a napokon aj témy. Pamatám si „Nevieš nič o mojej ulici“, „Mič Bjúkenen“ a „Gigolo“. Že som vyhrala ma dosť prekvapilo, predsa len všetci boli domáci a mali silnú podporu. Keby sa ten chalan vo finále viac držal témy, tak by asi vyhral. Šťastie pre mňa :) No a potom všetko to zabili dvaja „dementi“, ktorých fakt žerem. Zo začiatku som Phata moc nemusela. Vadilo mi, že kopíruje Rytmusa /Frekvence P.H.A.T./. Časom som si na ich uletené texty a beaty a vobec prejav zvykla a už tri dni si fičím na ich veci „Jako víno“. Bolo super, napokon som tam stretla aj známe tváre, spoznala tváre nové a Trnava si opäť pripísala červený bodík do tabuľky vydarených akcií.

Vianočné beaty to istia ! Asi po týždennom pozorovaní Tvojej osôbky, neboj nie som úchylná:) Som si zistila pár informácií o Tebe, kde sa pohybuješ, čo máš na svedomí :) Formácii Rendezska – presnejšie vo februári 2005 vyšlo LP-čko s názvom :“To snáď né?!“ a k skladbe „Jak ho prežijem“, ku ktorej sa spravil aj klip, si naspievala vokály. Ako sa Ti spolupracovalo s chalanmi z Rendezsky ?
S chalanmi sa nejaký ten piatok poznáme. Ono to všetko vlastne vzniklo tak, že som Pantaovi dala CD s nejakými mojími vecami a jeho oslovil spev. Ostatných chalanov tiež a dohodli sme sa na spolupráci. Nahrávalo sa to u Ventiho z Flapsu a ja som musela chalanov vyhodiť do zimy na cigaretky, aby som to mohla nahrať.. . :D No čo? každý má svoj štýl.. hehe. Na Vianočné beaty sa teším moc moc. To je taký darček pre mňa.

Myslíš, že nadišiel ten správny čas vydať svoje LP/CD alebo sa rysuje v blízskej dobe nejaká spolupráca ?
Čo ja viem? Či je čas, to je diskutabilné. Každopádne riešim nejaké spolupráce a podľa všetkého aj jednu vec na Škrupov mxtp.

Prezraď niečo o tom bližšie.
Tak nejak bližšie by som to nechcela špecifikovať. Predsa len sa to môže úplne ináč vyvinúť, ale tak DJ Škrupo robí mxtp a oslovil ma. Momentálne mi robí beat a sama som plná očakávania. Jednu vec určite urobím so Sketom, ktorý pripravuje jeho album a tiež chystám niečo pre trenčianského selektora Simple Sample a o ostatnom časom. :)

Lákajú Ťa nejaké experimenty z oblasti drum and basse-u či jungle ? Či radšej ostaneš verná dancehallu ?
Dancehall je pre mňa srdcová záležitosť. Je veselý a asi to ma na ňom tak láka. Ako dá sa rapovať do hocičoho. Aj do spomenutého dramáču. Omar, chalan, s ktorým som mala v roku 2001 vec „Nové časy“ sa teraz venuje drum n basse-u a aj ma ťahal do štúdia. . ….. ale.. neviem.. Nie som proti experimentom, ale radšej by som sa držala toho, čo sa mi hodí a čo mám rada. Dramáč je v pohode, ale po 45tich minutách ho už nemusím.

Hehe Omar má flow – ale ešte potrebuje potrénovať :)) Drahá, kde Ťa najbližšie môžu ľudia počuť a vidieť ?
Najbližšie ? Dnes po 16tej na zástavke domov a v piatok na bday party, kde bude hrať Jah Division Sound gang :)

Chceš mi niečo chrumkavé povedať na záver ? Daj freestyle :))
Freestyle hocijak, ale nie cez klávesnicu :)


zdroj: www.partyzona.sk

 

Komentáre niesú pre tento článok povolené