Zet.U.Zet.A. – Polnočný rozhovor

Napísal: ZetUZetA | dňa: 19-11-2006 | 1 841 x Zobrazené | Žiadny komentár | Vytvor PDF , Print , EMAIL

 

Zet.U.Zet.A., jedná z mála, ženského pohlavia, čo na slovenskéj scéne drží mikrofón. Jej tvorbu môžme datovať od rokov 2001. Vtedy zet.u.zet.a. spolupracovala so skupinou Kabe a.k.a Karloveská banda. Má odohratých dosť koncertov, na ktoré neraz spolupracuje s Novou dobou, alebo Vendettou a to nielen v okolí rodnej Bratislavy, ale mohla sa ukázať publiku napr. aj v Martine, či Košiciach. Takže si ju predstavme…

Nazdar Zuzka, čo máš nové? Ako sa máš v tento septembrový večer?

Nové? Nejaké zážitky z piatkovej noci. Včera som mala rapovať v esku, ale napokon som odtiaľ zdrhla, lebo som si doniesla vinyl s inštrumentalkou a neboli tam gramce a mp3 prehravač mi nevedeli zapojiť, lebo nemali kábel, takže som to vzdala a slávu som prenechala dvom ostatným skupinám, čo tam hrali do inštrumentálok tipu eminem. No a ako sa mám? Klasicky… mám sa rada.

Momentálne si jediná na scéne, ženského pohlavia, keď neratám stratené 2pre3. Vnímaš to nejako, alebo ti to je proste jedno?

Nerozdeľujem scénu na vagínalnu a penisovú. Proste ak je dačo dobre, tak to berem, že som jedna z mála ma celkom teši, nebudeme si klamať.

Myslíš, že ťa ten rozdiel môže presadiť viac?

Rozdiel? Ako že som jedna z mála?

Presne… či nemyslíš, že tou odlišnosťou sa môžeš dostať vyššie?

Nepresadí ma ani to, že mám piču, ani to, že som z Bratislavy, ani nič podobné…  Presadiť sa môžem jedine sama a dopomocť mi k tomu môžu len dobrí producenti, nakoľko sa v produkovaní hudby moc nevyznám. Týmto zdravím Janka z Novej doby.

Keď sme pri tej metropole, vznikol už nejeden výrok toho typu, že Bratislava má najlepšie podmienky na rep. Myslíš, si že je v tom fakt rozdiel v podmienkach, či je niekto z Košíc, alebo Bratislavy?

Ja myslím, že podmienky sú tie isté, keď niekto chce produkovať rap, tak to robi.. lokalita nie je dôležitá.. možno je rozdiel len v tom, že v BA sa toho za týždeň otočí viac, čo sa akcií týka. Možno sa mýlim – neviem, ako to je s východom, či inými mestami.. ale podľa mňa si podmienky každý prispôsobuje sám.

Akcií je viac, ale aj Košice sa roztáčajú pomaly. Počula si o tom „festivale“ čo má byť v Jumbe v Košiciach?

Jááj, to čo tam bude aj dws a tak, žé?  No to som postrehla.


Inak ako dlho píšeš pre hip-hop.sk ?

Hmmm… začalo to nejak takto: Bola akcia v Nitre, theRAPia 1 a tam  som fotila, no a potom som pisala Lumírovi, že ak chce fotky, že mu môžem poskytnúť moje. Nakoľko z toho nebol žiaden foto záznam. On povyberal tie schopnejšie, no a potom som opät dačím prispela, už si ale vážne nepamätám, čím a tak nejak som sa stala nespísanou členkou hh.sk

Iné portály nelákali?

Oslovil Dick z artattacku, že či nechcem fotiť pre neho a tak som sa stala oficiálnou členkou tohto portálu a fotila pre Dicka, no nevyhovoval mi časový posun, kým Dick dal fotoze na web.. No a medzitým ma opäť oslovil Lumir a ponukol mi zaujimavé podmienky, takže odvtedy sa to so mnou ťahá.

Fotoreporty ťa bavia najviac to som si už všimol. Okrem toho nebrániš sa písaniu aj niečoho iného? či len foto foto foto?

My to máme tak zadelené. Každý sa dačomu venuje. Mne prischli tie réporty. No a Ryža mi povedal, že nech mu nelozím do kapusty, tak nerieším ani graffiti. Takže klasika, aj keď minule sa mi ponúkla možnosť zhodnotiť track jedného rapera.

Máš dost koncertov za sebou, prevažne najviac z BA. Ako sa ti hrá doma a mimo BA? Kde si si to najviac pochvaľovala? Či všade dobre, doma naj?

No, vystupujem rada tam, kde je dobré publikum. Najviac sa mi páčilo asi vo Vrútkach, kde bolo o mňa vážne dosť dobré postarané, ale pekných spomienok je omnoho viac aj z iných miest. Rozdiel medzi vystupovaním v Bratislave a inde je asi v tom, že mi dlhšie trvá cesta domov.


Koncertuješ neraz v spolupráci Novej doby, alebo Vendetty.Nerozmýšlala si o dlhodobej spolupráci, alebo ideš si svoje, ideš si sólo?

No ja a RZB? Dávame spolu na akciách. Dokonca mám s chalanmi nejaké spolupráce. Minimálne jednu, kde mi hosťuje Maťátko z ND a potom nejaké vokály k im skladbám.. Čo sa dlhodobej spolupráce týka, tak sa jej neštítim, ale určite chcem tvoriť aj sólovo, ako doteraz…

Okrem toho s kým si ešte spolupracovala? Čo KaBe? Už to je za vodou?

KaBe je ulica.. nedávno chalani /Marča a Hrešo/ mali koncert v esku.. bolo to minulý týždeň. Marča ešte čo to sem tam robí, čo sa tvorenia týka, inač nič nové.  Aj preto som šla sólovou dráhou, nemám rada stopku…

A tá spolupráca?

Mám dačo rozrobené s Rendezskou sk. Chalanom spievam refrény, ale neviem, či sa to dotiahne do konca. Záleží dosť to od nich.

Chalani si ťa našli?

Pantau-ovi som dala cd s nejakými mojími vecami. Vypočul si to, namotal sa a ostatní z grupy to tiež prijali, tak ma oslovili a stretli sme sa za Majkom u Ventiho v štúdiu.


Ako sa pracuje u Ventiho keď ho spomínaš?

Venti je pohoďák. Má dobré uši a keď sa mu dačo nezdá, povie to a rieši sa to. To je myslím dosť veľké plus, pretože máš objektívny pohľad z inej strany. . . ja osobne som u Ventiho nahrala zatial  jednu vec.

A tie vokály? Prvý krát som počul od teba vokály v Košiciach ? Ako sa ti tam hralo?

Hehe, tak v Košiciach si si ma vychutnal aj ako „speváčku“ ? No, v Košiciach bolo fajn. Dosť som sa tam bála íst, lebo predtým nejaký čas som vystupovala v spisšskéj a bolo tam asi 50 ľudí na akcii a o polnoci to všetci otočili do vedlajšiého klubu s tuc tuc, ale v KE to bolo ok. Dosť ľudí, dobrá atmosféra.

Zvuk?

Zvuk to je problém skoro každej akcie. Aj tej…

Inak ma napadlo, pustila by si sa s nekým do freestylu keby ťa niekto vyzval?

Freestyle síce neriešim dlho, ale tak sem tam ho dávam. Vlastne skoro vždy je súčasťou po akciovej nálady, alebo ulice.. .  Ak by ma niekto vyzval, tak by som to asi dala, však prečo né? Ale neuznávam moc battle, mám radšej freestyle ako tému.

Počula si aj o tom F-style konteste v čechách? Šla by si, keď by ťa pozvali, a prvá cena je zasraných 50 papierov českých, aj keď by si vedela, že tam „učinkujú“ mená ako Marpo, Tafrob, James Cole a pod?

…Hmmm, ono nejde ani tak o tú výhru. To mi je jasné, že by som to nevyhrala, ale zúčastniť by som sa asi zúčastnila, ak by teda niekto silou mocou chcel, aby som to dala.

Takže rep skorej pre potešenie a meno, jako pre peniaze?

Keď som začala pred 4 rokmi rapovať, určite mi nešlo o keše. Dnes, keď za akciu dostávam lova, tak ma to teší, ale je v tom niečo viac, ako len možnosť „zarobiť si“… Ide skôr o sebavyjadrenie, že s mojím názorom dakto súhlasí a počúva ma, to len poteší.

Čo pre to robíš?

No mám nejaké nové veci, chcem to ponahrávať. Medzitým mám ešte kopec tém v hlave,  takže o čo mi ide? No, chcem to minimálne nahrať aspoň ako demo.

Demo? Povieš o ňom niečo, alebo zatiaľ ešte nemáš presné plány. O čom bude, čo by si chcela textami zastihnúť, alebo produkcie a pod.

Produkčne som oslovila Janka z Novej doby, ten sa toho chytil. Ja osobne sa do tvorby hudby nepúšťam, aj keď teoreticky by som to vedela aj ja. Ak toto číta nejaká hlava, čo tomu rozumie, tak ma kľudne môže kontaktovať. Demo je skôr taký súhrn vecí, ktoré už mám, plus tie, čo mám v hlave. Textovo alebo teda tématicky je to rôzne.. ako život sám.

Normálne sa mi nechce dostať na koniec tohto rozhovoru.  Si zhovorčivý typ?

Mnooo, čo myslíš? :-)

…to nechám posudiť na tebe, podľa mňa určite… Vieš si predstaviť, že budeš tvoríť hudbu trebárs za 8 rokov, a ak sa nemýlim , to ti bude 31 nie?

31? …nóóó, v počtoch si dobrý… Však si vezmi takú Lil, tiež má tridsať a ešte ju to neprešlo. S určitosťou ti neviem povedať, čo bude za 8 rokov, ale zatiaľ v tom nevidím nejaký problém.

Čo inak hovoríš, na to, že hip hop ti dnes robí každý. A že ide o záležitosť, že sa do toho môže oprieť hocikto? Je to dobré, pre slovenský hip hop?

Hip-hop je záležitosť modného trendu už nejaké tie rôčiky. V poslednom roku/dvoch sa stal dosť obľubený všade. Či sa jedná o reklamu, módu… Na jednej strane je dobre, že sa o ňom vie, na druhej strane, ako si sám poznamenal sa ho chýta už skoro každý, čo si zaumieni, či je to dobre pre domácu scénu, to je asi ako otázka, či je dobrá kombinácia: cesnak a jahody… no, ale možno aj na túto chuť raz niekto príde. Ja zatiaľ preferujem osvedčené kombinácie ingrediencii…

To bude všetko, nechám ťa na pokoji. Máš nejaký odkaz, pre mňa, združenie, všetkých čo čítajú tento rozhovor na záver?

Hehe, však si teda toho na mňa až toľko nevybalil, som čakala viac bulváru. Pohoda.. no a na záver? Tradične… Ďakovačky vynechám, to si  nechávam na nejakú prestížnu súťaž, v ktorej vyhrám minimálne album roka. A inac… ?  že dik tým, čo to dočítali až do konca.

zdroj: www.zdruzenie.info

 

Komentáre niesú pre tento článok povolené